Novice

Erasmus mobilnost ravnateljice Višje strokovne šole v Franciji.
06. september 2022

Po nova znanja v Provanso

V mesecu juliju 2022 so se predstavnice treh šol, Višja strokovna šola Doba, Višja šola za kozmetiko in velnes ter Višja strokovna šola Novo mesto, odpravile na izmenjavo v Provanso.

Iz Višje strokovne šole na DOBI se je mobilnosti udeležila ravnateljica Helena Vogrinec. O svoji izkušnji je strnila zapis, ki ga lahko preberete v nadaljevanju.

»Med izmenjavo smo obiskale podjetje L'Occitane v mestu Manosque, kjer smo si ogledale proizvodnjo aromakozmetike, muzej ter tovarniški vrt z aromatičnimi in zdravilnimi rastlinami,  ki jih uporabljajo v negovalnih izdelkih in dišavah.

Obiskale smo Grasse Institute Of Perfumery, kjer so nam predstavili kurikul za neformalno izobraževanje na področju eteričnih olj in parfumeristike, ki ga izvajajo za študente s celega sveta, saj šola deluje tudi v Rusji, Maleziji, Južni Koreji, na Kitajskem, Tajvanu in Japonski.  Poudarjali so skrb za kakovost izobraževanja, zato vključujejo podjetja s svojimi surovinami, na šoli pa se udeleženci izobraževanja naučijo razlikovati narave in sintetične produkte, od njihove inovativnosti pa je odvisen rezultat pri oblikovanju novega izdelka. Prisotne smo bile na uri, ko so študente poučevali  o zgodovini dišav.

V mestu Grasse smo obiskale tudi muzej in si ogled načine destilacije, pripomočke in aparature v različnih obdobjih v zgodovini, ter razstavo parfumov. Obiskale smo tudi Parfumerijo Fragonard.

Na podropčju Valensole smo obiskale ekološko kmetijo s sedežem v Manosqueu, kjer smo se seznanile z eksperimentalnim načinom kmetovanja. Na kmetiji se ukvarjajo se z  ohranjanjem avtohtonih  rastlin in pridelavo matičnih rastlin zdrave sivke. Poudarek je na naravnih danostih za gojenje sivke, pridobivanjem eteričnega olja in destilata sivke ter drugih eteričnih olj: smilj, vrtnica, kumina.  Prikazali so način destilacije eteričnih olj. Poudarili so pomen ekološke pridelave eteričnega olja na počutje in zdravje ljudi. Druga pomembna dejavnost kmetije je pridobivanje hladnostiskanega oljčnega olja. Tudi ta postopek so nam podrobno predstavili, olja pa smo lahko tudi poskusili.

V mestu Avignon smo si ogledale srednjeveško mesto znotraj srednjeveškega obzidja ter palačo, kjer so v 14. st. v mestu živeli papeži. Mesto je izjemno živahno, obiskovalcev ponuja zgodovinske znamenitosti, pa tudi številne ulične predstave in dogodke. Prav tako deluje veliko hotelov in velnes centrov, zato smo analizirale promocije in ponudbe s področja aromaterapije in aromakozmetike v obliki turistične ponudbe.

V mestu Aix–en–Provence, ki ga krasijo zgodovinski trgi in ulice, smo obiskale zdravilišče Thermes Sextius, ki je zgrajeno na ostankih rimskega kopališča, ki smo si ga tudi ogledale in se na sestanki z vodjo recepcije pogovarjale o možnostih izvedbe praktičnega izobraževanja naših študentov.«

Obisk je prispeval k mednarodnemu ugledu DOBE, utrjevanju vezi z nacionalnimi in mednarodnimi partnerji, tkanju vezi s kolegi drugih slovenskih višjih šol, prenosu dobrih praks ...

Ključni del Erasmus mobilnosti na DOBI pa je namenjen prav študentom. Vtise študentov Višje šole iz mobilnost si lahko preberete tukaj: https://www.doba.si/visja-strokovna-sola-1/o-visji-strokovni-soli/mobilnost/vtisi-studentov

Informativni dnevi
Informativni dnevi
Deli
Deli
Deli