Novice

Spremljajte naše novice
10. marec 2020

Ukrepi za zaščito pred okužbo in širjenjem koronavirusa

Vsa pedagoška, raziskovalna in strokovna dejavnost se na DOBI še naprej izvaja večinoma v polnem obsegu, saj se 90% našega pedagoškega procesa izvaja online in tako ne razpolagamo z aktivnostmi, kjer bi bilo v predavalnicah več kot 100 ljudi.

Skladno z obvestilom Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport RS z dne 24. 2. 2020 ter usmeritvijo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) smo na Dobi v času, ko število okužb s koronavirusom narašča, pripravili Načrt zagotavljanja kontinuiranega dela in izvajanja študijskih in drugih dejavnosti na Dobi. Napotke bomo ves čas posodabljali v skladu z razvojem dogodkov in usmeritvami pristojnih institucij.

Skladno z Načrtom zagotavljanja kontinuiranega dela in izvajanja študijskih in drugih dejavnosti na Dobi izdajamo naslednje ukrepe:

  • Klasične izpite prijavljenih študentov DOBA Fakultete in Višje strokovne šole v študijskih središčih Koper in Ljubljana bomo izvedli v online obliki. Glede na trenutno majhno število prijavljenih na marčevskem izpitu na sedežu obeh šol v Mariboru bomo te izvedli v živo na sedežu Dobe, kot je bilo prevideno.
  • Ukinjamo vsa srečanja in klasično izvedbo izpitov na DOBA Fakulteti in Višji strokovni šoli, kjer se zbere več ljudi kot 100 ljudi, v skladu s priporočilom Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).
  • Za vse študente, udeležence in zaposlene, ki ste v zadnjih 14 dneh bivali ali potovali v enem izmed žarišč okužbe, bili v tesnem stiku s potrjeno okuženo osebo ali osebo, ki je v zadnjih 14 dneh bivala ali potovala v enem izmed žarišč okužbe, velja obvezna preventivna 14-dnevna odsotnost z Dobe.
  • Študentom, udeležencem in zaposlenim odsvetujemo obiske v ogrožena območja.
  • Odsvetujemo obiske iz ogroženih območij iz tujine.

Z Načrtom zagotavljanja kontinuiranega dela in izvajanja študijskih in drugih dejavnosti na DOBI so že bili seznanjeni vsi strokovni sodelavci na Dobi, vsi pedagoški in raziskovalni delavci, študenti in udeleženci.

Kako preprečimo okužbo s koronavirusom?

Pri preprečevanju okužbe z novim koronavirusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

  • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni; razdalja naj bo vsaj 1,5 metra.
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
  • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje oziroma razkuževanje površin niso namenjena čiščenju ali razkuževanju kože.
  • Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Koristni napotki:

Informativni dnevi
Informativni dnevi
Deli
Deli
Deli