Novice

Spremljajte naše novice
15. julij 2022

Uporabna slovenščina za ukrajinsko govoreče

V DOBINEM jezikovnem centru se bo v sodelovanju z Zavodom RS za zaposlovanje 16. avgusta 2022 pričel tečaj Uporabne slovenščine za ukrajinsko govoreče. V prvo skupino bo vključenih 15 udeležencev, beguncev iz Ukrajine, ki se bodo v 50 šolskih urah naučili osnove slovenskega jezika skozi praktično rabo uporabnih vsebin, kot so: slovenska abeceda in pisava, številke, kako predstavimo sebe in svojo družino, teme o hrani, pijači, vremenu, času ter oblačilih, kako se pogovorimo z zdravnikom, kako razumemo oglase za stanovanje, kako poiščemo oglase za delo na spletu ali kako se pogovorimo z učiteljico na govorilnih urah. Udeleženci bodo prejeli brezplačna učna gradiva in slovarček uporabnih besed in fraz.

Tečaj Uporabne slovenščine za ukrajinsko govoreče bo potekal 2-krat na teden po 3 šolske ure v prijetno in moderno opremljenih DOBINIH učilnicah. Izobraževanje bo vodila izkušena in dolgoletna predavateljica slovenskega jezika za tujce, Marjetka Marko. Udeležencem bo pri prvem sporazumevanju v slovenščini pomagala mediatorka za ukrajinščino, gospa Maryna Melnychenko, ki že 6 let živi v Sloveniji in prihaja iz Mariupolja.

»Že več kot 20 let poučujem slovenščino tujce, zato poznam izzive, s katerimi se le-ti pri učenju srečujejo. Udeležencem iz Ukrajine moramo v prvi vrsti zagotoviti mirno, spodbudno in sproščeno okolje, saj se učinkovitost učenja v stresnih situacijah močno zniža. V prid pozitivnemu učnemu uspehu govori tudi dejstvo o sorodnosti oz. podobnosti obeh jezikov in visoka motiviranost udeležencev, ki že nestrpno čakajo na pričetek izobraževanja.« Marjetka Marko, predavateljica slovenščine za tujce

 

Informativni dnevi
Informativni dnevi
Deli
Deli
Deli