Diplomantka Velnesa s svojo posvetovalnico za ženske Hormončica.si

Višja strokovna šola

Diplomantka Velnesa s svojo posvetovalnico za ženske Hormončica.si

Diplomantka Darja Ren s svojo posvetovalnico za ženske in avtorica dveh programov za ženske v menopavzi

Kaj ste počeli, preden ste se odločili za študij Velnesa?

Odkar sem se pri 22-ih zaposlila, sem delala med številkami, najprej v enem največjih podjetij v Mariboru – Jeklotehni, nato sem zaradi odhoda v Veliko Britanijo, kjer sem živela 2 leti, čas namenila samo družini. Ob vrnitvi domov sem našla službo v prečudovitem zasebnem podjetju in tam ostala kot vodja financ in računovodstva celih 15 let.

A vselej me je vleklo v naravo, zanimal »velnes« način življenja, pričela sem se samoizobraževati v tej smeri ter tako živeti. Kot nalašč, prav v času, ko sem se odločala, kako to svojo veliko željo po dodatnem uradnem izobraževanju spraviti v življenje, ste na Dobi pričeli z izvajanjem Programa Velnes. Kako se v življenju vse poklopi – naključij enostavno ni.

Ste se sicer že prej kaj ukvarjali z Velnesom?

Nikoli se nisem s tem ukvarjala, sem pa se sama učila in brala o zdravi prehrani in vadbi zase. To me je vedno zanimalo. Zato sem si želela potem pridobiti še formalno izobrazbo na tem področju in neko potrditev.

In ste se tako vpisali na Višjo strokovno šola DOBA, v program Velnes …

Da in ta leta študija in vsa ta znanja, ki sem jih potem na Dobi pridobila, so mi bila pika na i. Še vedno mi je Dobin učbenik, ki sem ga uporabljala pri študiju kot biblija, nikamor ne grem brez njega. In ta študij mi je bil res nadgradnja. Prej sem se recimo bolj posvečala  raziskovanju živil, njihovem vplivu na naša telesa in zdravje. V času študija pa sem res spoznala celotno filozofijo Velnesa in resnično pridobila ogromno znanja s tega področja. Ne nazadnje je celoten program managersko usmerjen, znanja dobiš ogromno z vseh področij, ki se dotikajo velnesa.

Ker pa sem se sama želela predvsem specializirati na prehrano, sem bila na te predmete, ki so bili v programu, še bolj osredotočena, in čudovita predavateljica dr. Ivica Flis Smaka nam je dala toliko znanja za življenje in iz stroke in na neki način zapečatila tudi mojo bodočo poslovno pot – ko sem rekla, to je to!

Koliko časa po diplomi ste začeli potem s svojo dejavnostjo?

Takoj po končani diplomi sem vedela, da bom delala na tem področju, bilo je le vprašanje časa, morda poguma.  Že med študijem sem opravljala Praktično izobraževanje v Hotelu Primus na Ptuju in po diplomi sem bila povabljena s strani direktorice Primusa, da se pri njih tudi zaposlim. Čudovito obdobje, krasne izkušnje, a srce je vendarle vleklo na svoje. Rekla sem si, če ne bom zdaj, ne bom nikoli. Tako sem 2 meseca pred svojim 50. rojstnim dnem odprla svoje podjetje.

V Mariboru imate svojo posvetovalnico za ženske ter močno skupnost HORMONČICA.SI

Kot sem že omenila, vedno se vmes dogaja življenje in nikoli nisem prenehala z izobraževanji, še vedno se veliko učim. Ne nazadnje sem tudi sama prišla v neko drugo, bolj modro obdobje, ko hormončki ne ubogajo najbolj in dodatna izobrazba na tem področju je bila nujno potrebna. Ne samo zaradi sebe, temveč mojih hormončic, ki prav v tem obdobju potrebujejo največ podpore, pomoči, pravih usmeritev.

Seveda govorim o predmenopavznem obdobju in dobre rezultate in izkušnje z osebnega življenja in prepričanje, da delujejo, to z največjim veseljem prenašam naprej.  

Sem avtorica dveh programov za dame Mena Na Pavzi, ki je namenjen prav najbolj turboletnemu času pred menopavzo, ter Modrost v MeNI za čas v menopavzi in kasneje. Verjamem namreč, da lahko suvereno pomagaš in izzive tudi razumeš, če sam to živiš. Zgodilo se je življenje, s tem mislim, da sem prišla v obdobje pred menopavzo in tako sem se začela izobraževati v tej smeri. Ko sem tako delala na sebi in ugotovila, da stvari delujejo, da sem bila uspešna, sem vedela, da lahko to predajam naprej. Tako sem naredila dva svoja programa, eden je za prehod v menopavzo, imenuje se Mena na pavzi, drugi pa je za ženske v menopavzi in se imenuje Modrost v meni. Če sam nekaj živiš, lažje podajaš ta znanja naprej, zato sem se specializirala prav za to.

Kaj vam je najbolj všeč pri svojem delu, ki ga opravljate?

Uživam v delu z damami in uživam v svojem poslanstvu. Želim si namreč, da to še vedno precej stigmatizirano obdobje v življenju ženske, češ ... vse se končuje, staramo se, opravile smo svoje glavno poslanstvo kot mama na primer. Gubice ali kak siv las, pa morda kilce več pa itak ne bi smele imeti. 

Vitalnost, energičnost, iskrica v očeh … zdravje in dobro počutje, to je vredno več kot gubica. To je vendar lahko najlepše obdobje v življenju ženske, če le zna pravilno in čim bolje prebroditi čas, ko hormoni znajo ponagajati. Tukaj pomagam jaz in skupaj lahko delava čudovite zgodbe.

Uravnava hormonov, prehrane. Poskrbeti za črevesje, jetra in uravnati sladkor, se včasih dobesedno naučiti dobre spalne higiene, ki je v tem času zelo okrnjena, pa usmeritve v prave vadbe, ki jih je prav tako potrebno prilagoditi … veste, poleg kakšnega kilograma več, so izzivi v tem času tudi na drugih področjih. Ves naš tempelj je povezan in le celovit pristop pomaga, da zasijemo v vseh odtenkih modre.

Kje ste se dodatno izobraževali glede menopavze, prehrane?

Veliko literature si nabavljam iz tujine, učim se od priznanih domačih in tujih strokovnjakov, tudi  s področja integrativne medicine, tistih, ki imajo posluh za naravno. Nisem  zdravnica ali zdravilka, lahko pa pomagam na naraven način. Pridobila sem tudi certifikat ABC ženskega zdravja in hormonskega ravnovesja pri Simone Godina. 

Sicer se zraven tega, da ste razvili ta dva programa za ženske pred in v menopavzi, ukvarjate prehranskim svetovanjem in tudi s Kneippovimi metodami. To so bili tudi vaši začetki, kajne, diplomsko nalogo ste napisali tudi s tega področja.

Ja, moje mnenje je, da so naša telesa bolj navajena na rastline, so adaptirana na alpska zelišča ki rastejo tukaj, v našem okolju. Zato se pri nasvetih glede dodatkov, zelišč, kot podporo z raznimi zeliščnimi kapljicami, poslužujem z znanji od Kneippa. Prav tako z nasveti glede knajpanja in ostalih »orodij« , ki jih svetuje, seveda nekaterih prilagojenih na sodobni čas. A povečini so to fantastični pristopi, le moramo biti pa tudi  precej previdni, sicer si lahko naredimo več škode kot koristi, kot na primer pri posegih z toplo/mrzlo vodo.

Vaše življenje in delo se prepletata. Vi delate, kar živite, lahko bi rekli vaš hobi, vaša strast, je vaš poklic.

Res je in najbolj srečna sem, ko vidim, da ljudem pomagam, da jih usmerjam, da jim spremenim življenja na bolje.

Velikokrat se ljudje sprašujejo, ali bodo dobili zaposlitev, ko bodo držali v rokah diplomah. Kakšna je vaša izkušnja glede tega?

»Papir« je super. Diploma v bistvu mora biti. Ne samo zaradi pridobljene izobrazbe, dejansko sem pridobila s študijem tudi ogromno znanja. Vse v povezavi z velnesom se je začelo pri meni z Dobo. Je  pa res, da je potem od nas odvisno, koliko se bomo angažirali naprej. Sicer sem, kot sem že rekla, na podlagi prakse, ki sem jo opravljala preko Dobe, dobila tudi zaposlitev, ampak sem bila jaz tista, ki sem to delo opravljala s strastjo in z veliko željo po novih znanjih. To me je kasneje tudi gnalo naprej. Sicer pa pravim, da je trg dovolj velik za vse. Vsak bo poiskal sebi primernega svetovalca, ki ga bo začutil.

Informativni dnevi
Informativni dnevi
Deli
Deli
Deli