Dogodki

Društvo

Dogodki

7. september 2022 - Poletno srečanje s prof. dr. Jožetom Ramovšem

Starejši občani mesta Maribora so med letošnjim poletnim srečanjem na Univerzi za tretje življenjsko obdobje v prostorih Dobe na Prešernovi 1  preživeli prijeten dopoldan.

Po kratkem nagovoru predsednice društva gospe Zdenke Pašić je prisotne pozdravila tudi direktorica Dobe Jasna Dominko Baloh. V svojem nagovoru je poudarila, da je sodelovanje s starejšimi v naši družbi nujno in pomembno, saj se človek celo življenje uči in izobražuje, zato ji je v veliko zadovoljstvo, da je odprla vrata svoje ustanove starejšim občanom našega mesta.

Na srečanje je bila povabljena tudi podžupanja Mestne občine Maribor, Alenka Iskra, ki je v svojih besedah poudarila, da  se preko  predstavnikov v Svetu za starejše slišijo njihove potrebe in želje. Poudarila je, da si občina prizadeva, da bi bilo mesto prijazno starejšim, zato je namenjen tudi brezplačni avtobus in organiziran Prostofer.

Osrednja tema srečanja pa je bilo predavanje prof. dr. Jožeta Ramovša   z naslovom »Osebnostno zorenje in zorenje v sožitju po upokojitvi«.

»Ena večjih težav sodobnega časa je, da smo življenje  v 100 letih podaljšali za tretjino, kdo smo kot ljudje in kako naj živimo, pa smo pustili zadaj,« so besede  prof. dr. Jožeta Ramovša. Antropolog, psiholog, teolog in socialni delavec s specializacijo logoterapije in partnerske komunikacije ima interdisciplinarni teoretski in praktičen vpogled v ljudi in družbo, posebej pa se ukvarja s področjem kakovostnega staranja ter medgeneracijskega sožitja. Njegova strokovna bibliografija obsega nad tisoč enot, med njimi 20 samostojnih knjig.

Nihče si po upokojitvi ne želi biti sam, brez prijateljev in sorodnikov. Želimo si živeti v sožitju z ljudmi okrog nas, kar pa ni tako preprosto.  Prof. dr. Jože Ramovš je na predavanju poudaril, da so za lepo starost najbolj pomembni osebni odnosi, sožitje med generacijami. Ker pa nas nobena šola ne uči, kako živeti po upokojitvi, se je potrebno tudi tega učiti. Skozi življenjske izkušnje, z vzorom in dovzetnostjo za izpopolnjevanje v medsebojni komunikaciji bo staranje takšno, kot si ga želimo, v sožitju z vsemi generacijami, je glavna misel, ki jo je na predavanju posredoval  prof. dr. Jože Ramovš.

Prisotni so z zanimanjem prisluhnili njegovemu predavanju, ki mu je sledil pogovor. Poslušalci so prof. dr. Jožetu Ramovšu postavili številna vprašanja, kar potrjuje, da je bila izbrana tema ustrezna, aktualna in življenjska. Na društvu upajo, da se bo prof. dr. Jože Ramovš še odzval vabilu.

Predavanju je sledil  zbor članov, ki ga je izvedel gospod Peter Baloh.

Sledila je predstavitev programa dela Društva univerze za tretje življenjsko obdobje. Program je predstavila predsednica društva dr. Zdenka Pašić. Zanimiv in pester program za odrasle in starejše zavzema 15 različnih izobraževalnih programov, med katerimi so jezikovni tečaji, program za urjenje spomina, spoznavanje ožje in širše domovine, računalništvo, za ohranjanje zdravja, vodena telesna aktivnost, urejanje fotografij, okrasne rastline, lutkovni klub, nevrobobnanje, pogovori o literarnih delih. Podrobnosti o programih najdete na spletni strani Univerze za tretje življenjsko obdobje: https://www.doba.si/drustvo-univerza-za-tretje-zivljenjsko-obdobje-maribor. Predsednica društva je k sodelovanju povabila vse prisotne, njihove prijatelje, znance in sorodnike. Prijave v programe sprejemajo po elektronski pošti: info@u3zo-mb.si.

 V letošnjem letu je društvo izdalo prvo številko glasila, ki ima naslov Nova znanja. V glasilu so člani in mentorji izrazili svoje  zadovoljstvo o sodelovanju z Univerzo za tretje življenjsko obdobje.  V uvodniku pa je predsednica društva poudarila, da je pomembno omogočiti starejšim občanom, da si pridobijo nova znanja, ki jim bodo v pomoč za kakovostnejše bivanje v tretjem življenjskem obdobju.

Srečanje so z glasbenimi točkami popestrili učenci Osnovne šole Franceta Prešerna pod pokroviteljstvom glasbene  pedagoginje in mentorice Metke Kuraj.

11. junij 2022 - Zgornja Savinjska dolina med Mozirjem – Nazarjem in Radmirjem

Bili smo navdušeni nad izjemnimi kraji, ki pripovedujejo avtentične zgodbe in osvajajo srca popotnikov z gostoljubnostjo domačinov.

Savinjska dolina je očarajoča dolina s pridihom prelepe alpske narave, kjer diši po sproščujočem kmečkem okolju in je pravi dragulj za  obiskovalce.

Najprej smo se ustavili v Nazarju:

ob sotočju Savinje in Drete je kraj Nazarje, pravo duhovno središče Zgornje Savinjske doline. V gradu Vrbovec je urejen Muzej gozdarstva in lesarstva, na griču nad njim pa Frančiškanski samostan z bogato knjižnico. Ogledali si bomo  Muzej lesarstva in Samostan z bogato zgodovinsko zbirko različnih eksponatov.  

Majhno mesto Nazarje, ob sotočju Drete in Savinje, vas bo navdušilo z gradom, frančiškanskim samostanom in s spoštovanjem do lesarske tradicije.

Pot smo nadaljevali ob Savinji proti  Radmirju, kjer smo si ogledali bogato zbirko mašnih plaščev in drugih  eksponatov.

14. maj 2022 - Posavje in Dolenjska ter obisk tovarne zdravil Krka v Novem mestu

Naša pot nas je vodila  v Posavje  in v Novo mesto. Najprej smo si ogledali mesto Brežice, ki ležijo v središču Brežiške  ravnine, koder je vodila trgovska pot med Štajersko in Kranjsko in kjer je tekla plovna pot po reki Savi. Ogledali smo si mestno jedro , ki  je strnjeno pozidano ob široki glavni cesti in  brežiški grad s slikovito viteško dvorano. Grad Brežice (nemško Rann) je danes najvidnejša stavba v Brežicah, ki jo mesto s pridom koristi. V njej domuje Posavski muzej Brežice s številnimi zbirkami, v viteški dvorani potekajo številne prireditve, v grajski kleti shranjujejo vino Vina Brežice.

Pot smo nadaljevali proti Novemu mestu, prestolnici zgodovinske pokrajine Dolenjske, ki leži sredi gričevnate pokrajine v rečnem zavoju reke Krke. Ogledali smo si staro mestno jedro, ki je krožne oblike s polmerom okoli 250 m, stoji na skalnatem apnenčastem polotoku. Obliva ga počasna sivozelena Krka v treh zaporednih rečnih zavojih. Sledil je ogled Kandijskega  mostu (tudi Stari most), železni cestni most, ki povezuje staro mestno jedro Novega mesta s Kandijo. Most prečka reko Krko na spodnjem delu Glavnega trga. Zgrajen pa je bil leta 1898 le nekaj deset metrov od kraja, kjer je stal starejši leseni most, zgrajen leta 1600, ki so ga eno leto po odprtju železnega mostu porušili.

V popoldanskem smo si ogledali tovarno zdravil Krka v Novem mestu, videli smo najsodobnejšo proizvodnjo tablet in kapsul. Bili smo njihovi gosti, bilo je izjemno zanimivo. Nagovoril nas je predsednik uprave Krka Jože Colarič.


22. april 2022 - Lepote in zgodovinske zanimivosti Koroške

V Kotljah smo si ogledali Spominski muzej Prežihovega Voranca. Prežihova bajta, prislonjena ob sončno reber Preškega vrha, od koder je lep razgled na Kotlje ter celotno hotuljsko kotlino, je od leta 1979 spominski muzej slovenskega pisatelja Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca (1893–1950). Bajta predstavlja značilno koroško stavbo malega kmeta, bajtlerja. 

Na Ravnah na Koroškem smo obiskali Koroški pokrajinski muzej. Z muzejskim vodičem smo si ogledali stalno razstavo »Štorije iz naše doline«, na kateri je predstavljeno vsakdanje življenje podeželskega človeka v Mežiški dolini od sredine 18. do sredine 20. stoletja. Muzejski vodič nas je popeljal tudi po razstavi »Koroška košta, prehrambna dediščina treh dolin«. Na razstavi je predstavljenih več kot 90 tradicionalnih jedi in pijač, s podrobnejšimi opisi in dodanimi recepti pa osvetljujejo 26 izbranih koroških tradicionalnih jedi značilnih za 20. stoletje tako v kmečkih kot delavskih okoljih. 

V centru Prevalj smo se, v Spominskem parku, seznanili s pomembnimi osebnostmi, ki so nekoč živele v tem mestu, in začetkov Bralne značke na Slovenskem. Zardi dežja smo si Poljano ogledali iz avtobusa. Na Poljani je se nahaja zaščiten Spominski park svobode in miru, na prostoru  zadnjih bojev v 2. svetovni vojni. Na turistični kmetiji Ploder, na Šentanelu smo  okusili koroško »košto« z izbranimi koroškimi jedmi.


15. marec 2022

Predavanje o varovanju bolnikov pravic z gospo Lidijo Breznik

Vljudno vas vabimo na predavanje in pogovor z varuhinjo bolnikovih pravic, gospo Lidijo Breznik.

 


7. september 2021

Poletno srečanje s Tonetom Partljičem


Vabimo vas na srečanje članov Univerze za tretje življenjsko obdobje in naših prijateljev, ki bo v torek, 7. septembra 2021, ob 11. uri na DOBI, Prešernova ulica 1.

Informativni dnevi
Informativni dnevi
Deli
Deli