Dogodki

Društvo

Dogodki

14. maj 2022 - Posavje in dolenjska ter obisk tovarne zdravil Krka v Novem mestu

Naša pot nas je vodila  v Posavje  in v Novo mesto. Najprej smo si ogledali mesto Brežice, ki ležijo v središču Brežiške  ravnine, koder je vodila trgovska pot med Štajersko in Kranjsko in kjer je tekla plovna pot po reki Savi. Ogledali smo si mestno jedro , ki  je strnjeno pozidano ob široki glavni cesti in  brežiški grad s slikovito viteško dvorano. Grad Brežice (nemško Rann) je danes najvidnejša stavba v Brežicah, ki jo mesto s pridom koristi. V njej domuje Posavski muzej Brežice s številnimi zbirkami, v viteški dvorani potekajo številne prireditve, v grajski kleti shranjujejo vino Vina Brežice.

Pot smo nadaljevali proti Novemu mestu, prestolnici zgodovinske pokrajine Dolenjske, ki leži sredi gričevnate pokrajine v rečnem zavoju reke Krke. Ogledali smo si staro mestno jedro, ki je krožne oblike s polmerom okoli 250 m, stoji na skalnatem apnenčastem polotoku. Obliva ga počasna sivozelena Krka v treh zaporednih rečnih zavojih. Sledil je ogled Kandijskega  mostu (tudi Stari most), železni cestni most, ki povezuje staro mestno jedro Novega mesta s Kandijo. Most prečka reko Krko na spodnjem delu Glavnega trga. Zgrajen pa je bil leta 1898 le nekaj deset metrov od kraja, kjer je stal starejši leseni most, zgrajen leta 1600, ki so ga eno leto po odprtju železnega mostu porušili.

V popoldanskem smo si ogledali tovarno zdravil Krka v Novem mestu, videli smo najsodobnejšo proizvodnjo tablet in kapsul. Bili smo njihovi gosti, bilo je izjemno zanimivo. Nagovoril nas je predsednik uprave Krka Jože Colarič.


22. april 2022 - Lepote in zgodovinske zanimivosti koroške

V Kotljah smo si ogledali Spominski muzej Prežihovega Voranca. Prežihova bajta, prislonjena ob sončno reber Preškega vrha, od koder je lep razgled na Kotlje ter celotno hotuljsko kotlino, je od leta 1979 spominski muzej slovenskega pisatelja Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca (1893–1950). Bajta predstavlja značilno koroško stavbo malega kmeta, bajtlerja. 

Na Ravnah na Koroškem smo obiskali Koroški pokrajinski muzej. Z muzejskim vodičem smo si ogledali stalno razstavo »Štorije iz naše doline«, na kateri je predstavljeno vsakdanje življenje podeželskega človeka v Mežiški dolini od sredine 18. do sredine 20. stoletja. Muzejski vodič nas je popeljal tudi po razstavi »Koroška košta, prehrambna dediščina treh dolin«. Na razstavi je predstavljenih več kot 90 tradicionalnih jedi in pijač, s podrobnejšimi opisi in dodanimi recepti pa osvetljujejo 26 izbranih koroških tradicionalnih jedi značilnih za 20. stoletje tako v kmečkih kot delavskih okoljih. 

V centru Prevalj smo se, v Spominskem parku, seznanili s pomembnimi osebnostmi, ki so nekoč živele v tem mestu, in začetkov Bralne značke na Slovenskem. Zardi dežja smo si Poljano ogledali iz avtobusa. Na Poljani je se nahaja zaščiten Spominski park svobode in miru, na prostoru  zadnjih bojev v 2. svetovni vojni. Na turistični kmetiji Ploder, na Šentanelu smo  okusili koroško »košto« z izbranimi koroškimi jedmi.


15. marec 2022

Predavanje o varovanju bolnikov pravic z gospo Lidijo Breznik

Vljudno vas vabimo na predavanje in pogovor z varuhinjo bolnikovih pravic, gospo Lidijo Breznik.

 


7. september 2021

Poletno srečanje s Tonetom Partljičem


Vabimo vas na srečanje članov Univerze za tretje življenjsko obdobje in naših prijateljev, ki bo v torek, 7. septembra 2021, ob 11. uri na DOBI, Prešernova ulica 1.

Informativni dnevi
Informativni dnevi
Deli
Deli