Kaj lahko sami naredite za boljše znanje tujega jezika?

Jezikovni center

Kaj lahko sami naredite za boljše znanje tujega jezika?

Kot ste verjetno tudi sami opazili, je splet preplavljen z raznimi neresnimi idejami oziroma ponudbami za učenje tujega jezika po metodah neznanih strokovnjakov. Kaj obljubljajo? Da se boste naučili tujega jezika v 3 tednih, in to do popolnosti. Da v bistvu ne boste rabili storiti ali početi nič, pa boste takoj vse znali. Da boste spali in se hkrati učili. Saj ste verjetno opazili, v katero smer se nagibajo takšne ponudbe, kajne? Točno tako – obljubljajo vam isto kot tiste čudežne kaktusove tabletke (ali kitajski čaj), s katerimi lahko shujšate 30 kilogramov v 14 dneh. Pa saj sami veste, da to enostavno ni mogoče.

Zato naj kar na začetku postrežemo s »kruto« resnico – brez vašega aktivnega sodelovanja in brez vaše aktivnosti se ne bo zgodilo nič. Ne pri hujšanju, ne pri športu in tudi ne pri učenju. Kar pa seveda ne pomeni, da mora biti (samo)učenje tujega jezika mukotrpno – ravno nasprotno.

In ko boste enkrat za vselej razčistili sami s sabo, da tudi pri tujem jeziku velja, da brez nič ni nič, boste stopili na pot napredka v znanju.

Nato pa sledite našim nasvetom:

# 1: Opredelite, koliko časa tedensko boste namenili samostojnemu učenju tujega jezika – zastavite si realne cilje. Določite točne dneve in ure. Npr. nemščino se bom učil vsak ponedeljek in sredo od 20. do 21. ure. Zastavite si realne časovne okvirje, ki se jih boste lahko držali.

# 2: Poiščite motivacijo za samostojno učenje. Motivacijo (če že ne posedujete naravnega veselja do učenja tujega jezika) pridobite najlažje tako, da pomislite na koristi – kaj vam bo prineslo boljše znanje nemščine? Motivacijo oz. koristi zapišite na list papirja in ga shranite na vidno mesto.

# 3: Učite se na neklasičen način! Odmaknite se od učbenikov, reševanja delovnih listov in od klasičnih nalog tipa vstavi besedo, dopolni in podobno. Namesto tega uporabite avtentične in spletne vire, ki jih najdete na raznih kakovostnih YouTube kanalih in brezplačnih spletnih straneh, namenjenih za učenje tujih jezikov.

# 4: Tuji jezik se učite skozi vsebine, ki vas zanimajo in so vam blizu. Vas zanima vrtnarjenje in bi se hkrati radi učili italijansko? Nič lažjega – vtipkajte v brskalnik »giardinaggio« in na voljo vam je skoraj milijon video posnetkov s to vsebino. Tako boste ubili dve muhi na en mah – izvedeli boste nekaj novega o svojem hobiju in učili se boste tuji jezik.

# 5 Berite, berite in berite! Kakšen je odnos povprečnega človeka do branja, je znano – večina Slovencev prebere letno samo eno knjigo. Vendar pa nihče ne zahteva od vas, da berete v tujem jeziku zahtevno leposlovje ali strokovna besedila. Dovolj bo, če boste na spletu poiskali samo en časopis v tujem jeziku in poskušali prebrati (in razumeti) vsaj naslovnico. Za začetek, nato pa lahko nadaljujete s posameznimi članki, ki vas zanimajo.

Še vedno pa lahko uberete drugo pot in se pridružite kakovostnim in profesionalnim tečajem tujih jezikov, tako klasičnim kot online. S tem bo vaš motivator, svetovalec in spremljevalec pri vašem napredku v znanju postal izkušen DOBIN predavatelj. In nanj se lahko zanesete, da vas bo popeljal do napredka v jezikovnem znanju.

Nataša Hauptman, vodja jezikovnega centra DOBA

Informativni dnevi
Informativni dnevi
Deli
Deli
Deli