Kako se ponovno motivirati za učenje tujega jezika?

Jezikovni center

Kako se ponovno motivirati za učenje tujega jezika?

Počitniški meseci, ki so bili namenjeni počitku in nabiranju nove energije, so žal za nami. Prišla je jesen in marsikdo želi ta čas izkoristiti za pridobivanje novih znanj, a ne ve, če to zmore.

Zakaj ljudje odlašajo z učenjem tujega jezika? Najpogosteje slišimo: »Ne da sem mi« ali pa »Nimam časa«. Motivacija in čas sta zares ključnega pomena, da smo pri učenju tujega jezika uspešni.

Kakšen nasvet lahko torej dam nekomu, ki se po dolgem času spet želi učiti tujega jezika? Morda boste razočarani, a napisala ne bom nič novega.

Motivacija je pomembna. Razmislite, kakšne nove priložnosti in poti se vam bodo odprle, ko boste tuji jezik usvojili. Boste morda v službi napredovali? Mogoče boste na počitnicah končno lahko poklepetali z domačini? Ali pa boste lahko brez strahu naročili produkte preko spleta?

Ne bodite prestrogi do sebe. Vsi delamo napake, vsi imamo »slabe« dneve. Prišli boste do točke, ko se vam bo zdelo, da napredka ni. Pomembno je, da ne obupate in da nadaljujete. Ne osredotočite se na zadeve, ki jih ne znate, ampak na vse tisto, kar ste že usvojili. Bodite ponosni na svoj napredek!

Za uspeh in ohranjanje motivacije je zelo pomemben tudi tempo učenja. Če boste vsak dan vsaj 15 minut namenili učenju jezika, potem bo napredek viden. Idealno je, če si za učenje izberete vedno isti termin. Tako bo učenje postalo del dnevne rutine in ne samo naloga, ki jo morate opraviti.

Res je, da imamo ob vseh ostalih obveznostih v službi in doma verjetno vsi kronično pomanjkanje prostega časa. Toda saj ni nujno, da je učenje vedno samo delanje domačih nalog in ponavljanje besed. Svojo dnevno »dozo« jezika lahko dosežete tudi s poslušanjem tujih radijskih programov, branjem tujih revij oz. člankov, gledanjem televizije in še in še. Nove tehnologije omogočajo, da se lahko s pomočjo aplikacij na telefonih res učimo kjerkoli: ko jemo malico, čakamo na avtobus, ko pijemo kavico v kavarni …

Skozi leta pa se ni spreminjala in razvijala samo tehnologija, temveč tudi pristopi in metode učenja tujega jezika. Učenje gramatičnih pravil na pamet, branje nezanimivih besedil, usvajanje neuporabnih znanj so stvar preteklosti. Z novimi pristopi in metodami je učenje zabavnejše, vzdušje bolj sproščeno in udeleženci bolj aktivni.

Če se torej res želite naučiti tujega jezika, potem ni razloga, zakaj tega ne bi storili. Čas je, da naredite nekaj zase. Odločitve ne boste obžalovali.

Tanja Marhl, predavateljica nemškega in slovenskega jezika v DOBINEM jezikovnem centru

Informativni dnevi
Informativni dnevi
Deli
Deli
Deli