Študentka Velnesa na praksi v Španiji

Višja strokovna šola

Študentka Velnesa na praksi v Španiji

Moje delo prakse v tujini je potekalo v največjem športnem centru v mestu Melilla v Španiji, ki se nahaja v samem pristanišču, zajema pa prostor s kardio napravami, velik prostor s fitnes napravami, malo dvorano z mehko podlago, veliko dvorano za vodene treninge, kot so Zumba in Pilates ter druge, veliko dvorano s kolesi za notranje kolesarjenje ter ločene garderobe s tuši in sanitarijami za moške in ženske. Hkrati imajo v lasti se en manjši športni center oddaljen par kilometrov.

Ponosno lahko povem, da sem opravljala prakso v podjetju, kjer Erasmusa še niso poznali, in je bilo tako za njih, kot tudi za mene prvič, da so se srečali z Erasmusom.

Moj delovnik se je začel zgodaj zjutraj, ko sem ob 7.00 prišla v športni center skupaj s sodelavko. Skupaj sva odklenili, moje delo je bilo, da pripravim vse potrebno – od luči do naprav ter televizije na vhodu in radia – ter, da pospravim, kar je ostalo od prejšnjega večera, kot so na primer plastenke in pozabljeni predmeti.

Potem je bilo potrebno urediti administrativno delo na recepciji, kot je na primer vpisovanje plačil od prejšnjega večera v sistem. Do 9.00 ure je bilo na splošno vzdušje bolj umirjeno.

Ob 9.30 uri se vsak dan pričneta prvi dve vodeni vadbi dneva – notranje kolesarjenje v eni dvorani, ter trening z utežmi v drugi. Hkrati sta vsak dan ob tej uri prišla tudi vodja fitnesa  Juan (ki je eden izmed 4 šefov, ki športni center vodijo), in moj mentor Arturo.

Tekom dneva sem bila na voljo strankam za pomoč, ki so jo potrebovale – pri izvajanju vaj ali pa samo kakšen nasvet. Če določene stvari nisem bila prepričana, sem seveda raje povprašala mojega mentorja, vendar pa moram povedati, da sem se po treh mesecih opravljanja prakse že počutila dovolj samozavestno in sem imela že toliko znanja, da sem pomagala našim strankam sama in nisem potrebovala več pomoči drugih. Samozavestna sem bila pri podajanju nasvetov o prehrani ter o kazanju pravilne izvedbe vaj.

V športnem centru je tudi več specializiranih osebnih trenerjev in vaditeljev, ki vsakodnevno izvajajo osebne treninge in vodene vadbe, pri katerih tudi sama sodelovala (kot učenka), in se tako učila od njih. Seveda, da bi lahko sama vodila vodene vadbe ali osebne treninge, bi bilo potrebno opraviti tečaj oziroma pridobiti licenco.

Tekom dneva je bilo moje delo tudi podajati informacije ljudem, za katere so povprašali, nove stranke informirati o urniku, vodenih vadbah, ceniku, ponudbah, ki jih imamo itd. Hkrati je zelo pomembno, da so stranke seznanjene s pravili obnašanja, ter, da vedo, da je obvezna primera obutev ter uporaba brisače, uteži pa se mora vračati na svoje mesto.

Od približno 13.00 - 14.00 sem bila običajno na recepciji, kjer sem po 2 mesecih že samostojno opravljala administrativna dela, vpisovala nove stranke, podajala informacije in prejemala plačila članarin strank. Menim, da je bila stopnja zaupanja do mene s strani podjetja velika, glede na to, da sem na koncu samostojno opravljala delo na recepciji in v športnem centru na splošno.

SODELOVANJE Z MENTORJEM

Z mentorjem sva vsakodnevno  izvajala različne vaje (na napravah ali pa v dvorani) – na tak način me je  naučil  pravilne izvedbe vaj in različnih vaj, hkrati pa mi še razložil, katera mišica je aktivna med izvajanjem določene vaje itd.

Velikokrat sva z njim sestavljala raznorazne vadbe za posameznika, odvisno od tega ali je začetnik, ali ne. Vadbe se sestavljajo glede na tabelo rutinskih vaj, ki jo imamo na voljo.

Tudi vodja Juan, ki je vsakodnevno prisoten v športnem centru, mi je zelo pomagal in me naučil novih stvari, saj sva na primer velikokrat sestavljala različne diete, seveda spet odvisno od vsakega posameznika, kakšno dieto bo imel, glede na njegove potrebe. Ker je Juan specializiran nutricionist, ve zelo veliko o prehrani.

Hkrati me je mentor naučil opravljati vso administrativo delo na recepciji in mi pomagal z osebnimi treningi, obenem pa je sestavljal tudi tedenske treninge za mene.

Naučil me je zaključevati blagajno, ter upravljati z novimi programi, ki jih imajo za vpisovanje novih strank, za plačevanje članarin itd.

ŽIVLJENJE V TUJINI

Živeti in delati v mestu, kot je Melilla je bilo zelo zanimivo in osebno velika izkušnja v mojem življenju. Melilla je španska provinca v Afriki, kjer se mešajo 4 kulture – kristjani, muslimani, judje ter romi. Zato je bilo še toliko bolj zanimivo spoznavati različne kulture in opazovati kako živijo vsi skupaj v sožitju na območju samo 12 kvadratnih kilometrov.

Življenje v Melilli je na splošno bolj poceni (v primerjavi s celinsko Španijo), saj je manjši davek na storitve in izdelke.

Hrana je v restavracijah maroška in španska, odvisno od izbora restavracije. Na splošno pa se v trgovini najdejo podobne stvari in hrana, kot pri nas. Razlika je samo v tem, da imajo zelo dobro sadje in zelenjavo, ki  pa jih večinoma uvažajo iz Maroka. Veliko cenejša, kot pri nas je tudi riba, saj jo vsakodnevno lovijo in je vsakodnevno sveža na tržišču (v trgovini ali na tržnici), tudi izbor je veliko večji.

Ljudje so načeloma zelo prijazni in na splošno prisrčni, ter pripravljeni pomagati, seveda kot se za Špance spodobi, sploh pa za prebivalce juga Španije, ki so že tako poznani po odprtosti in velikodušnosti.  

Prevoz na tako majhnem območju ni bil potreben, saj se da mesto prehoditi po dolgem in po širokem v enem dnevu, hkrati mi hoja ne predstavlja težav, saj se rada sprehajam in tako mesto doživljam bolj pristno. Od moje nastanitve do športnega centra, kjer sem opravljala prakso, pa sem imela ca. 1 kilometer.

Dodala bi še mogoče, da na podlagi mojega subjektivnega mnenja, mislim, da smo v Sloveniji veliko bolj izobraženi, oziroma tudi strmimo vedno k novim stvarem in se želimo vedno izobraževati in se seznanjati z novimi stvarmi na področju velnesa na splošno, kot tudi športa in zdravja.

PRIDOBLJENO ZNANJE

Znanje, ki sem ga pridobila tekom opravljanja prakse je večinoma s področja športa, zdravega prehranjevanja in na splošno s področja zdravega načina življenja.

Naučila sam se pravilnega izvajanja vaj, prav tako sedaj vem, kako in s katerimi vajami naj bi začel začetnik v fitnesu, prav tako sem pridobila znanje s področja prehrane in zdravja ter tudi različnih diet. Naučila sem se pravilno uporabljati športne naprave in pripomočke oziroma rekvizite.

Zelo pomembno se mi zdi, da sem se naučila ohranjati red in organiziranost na delovnem mestu. Ker pa je bila moja praksa večinoma sestavljena in povezana z delom z ljudmi, sem se tudi naučila še dodatno, kako jim prisluhniti, pomagati ter poskusiti rešiti njihove probleme.

Naučila sem se tudi uporabljati določene programe, ki jih uporabljajo na recepciji za plačila, vpisovanje novih strank ter urnike.
Moje komunikacijske veščine so se izboljšale, saj sem imela vsakodnevno stik z ljudmi, in menim, da je to zelo pripomoglo k temu, da sem tudi pridobila na samozavesti.

OSEBNI RAZVOJ IN SOCIALNE KOMPETENCE

Menim, da sem v času opravljanja prakse zgradila veliko dobrih medsebojnih odnosov tako s strankami kot tudi s sodelavci.

Glavni cilj, so mi bili uspehi, ki sem jih dosegala na delovnem mestu, kot na primer, ko sem bila pohvaljena s strani nadrejenih za pomoč strankam pri treniranju ali pa pri svetovanju glede prehranjevanja. Tudi, ko sem opazila, da je moje administrativo delo na recepciji uspešno, mi je seveda veliko pomenilo.

Kljub vsem uspehom in prejetim pohvalam, pa mislim, da je stik s strankami največ pripomogel k mojemu osebnem razvoju, saj mi zadovoljne stranke pomenijo največ, tudi če je stranka srečna, bom posledično tudi jaz.

Mislim tudi, da sem bila na začetku opravljanja prakse bolj sramežljiva, saj mi je bilo predvsem najtežje, ker sem bila primorana pri svojem delu uporabljati samo tuj jezik, v mojem primeru španščino. Toda, po kakšen tednu, sem že dovolj pridobila na samozavesti, da me ni bilo več strah govoriti v španščini. Mislim, da je k temu najbolj pripomoglo dejstvo, da sem si morala dopovedati, da ni nič narobe, če kakšne besede ne izgovorim pravilno ali pa če glagol postavim v napačen čas. Menim, da se je moj govorni nivo španščine v teh 3 mesecih precej izboljšal.

Naučila sem se tudi, da je pozitivna samopodoba vpliva na moj občutek sposobnosti, da situacijo ali problem obvladam in se ne preplašim, če na delovnem mestu pride do nepričakovanega ali še do zdaj neznanega problema. Čim bolje mi je uspelo problem rešiti, ali stranki pomagati, tem bolje sem bila motivirana za nadaljnje dosežke.

Menim, da sem dobro shajala tako s sabo, kot v interakciji z drugimi. Tekom opravljanja prakse in življenja v drugi državi na splošno sem spoznavala samo sebe in se sprejela tako, kot sem, usmerjala sem se proti zadanemu cilju – da uspešno in učinkovito opravim prakso – ter razvijala svojo empatijo do drugih.

UČENJE TUJIH JEZIKOV IN MEDKULTURNE KOMPETENCE

Kot sem že omenila, moje delo je potekalo izključno v španščini. V športni center je prišlo tudi kar nekaj tujcev, s katerimi sem komunicirala v angleščini, tako, da sem vadila oba dva jezika.

Kot pa že prej rečeno, menim, da se je moja španščina v treh mesecih zelo izboljšala, kar so I tudi potrdili drugi.

Ker sem tekom mojega bivanja spoznavala tudi muslimansko kulturo in muslimane, ki živijo na tem predelu, sem se spoznala tudi z njihovim jezikom, ki ga govorijo na tem območju (severni Maroko), ki se imenuje tarifit ali chelja, in je različica barbarskega jezika. Je precej težek in nič kaj podoben našem jeziku, pa vendar sem se naučila nekaj besed.

Tako, kot sem se jaz učila drug jezik, ter se spoznavala z drugimi kulturami in navadami, kot sem že omenila (muslimani, Romi ter judje), so tudi oni preko mene spoznavali našo državo in kulturo. Skoraj velika večina ljudi ni vedela, kje je Slovenija, tisti, ki pa so že slišali za nas, pa so mi povedali samo dobre stvari. Ker sem tujka, jih je zelo zanimalo tudi, kakšna kultura je v naši državi, kakšne so naše tradicionalne jedi in sladice itd.

Imela sem možnost videti in občutiti, kako lahko toliko različnih kultur živi na tako majhnem območju, hkrati pa se spoštujejo in sobivanjo eden z drugim v miru.

ERASMUS JEZIKOVNI TEČAJ (OLS) in ERASMUS IZMENJAVA

Jezikovni tečaj, ki mi je bil na voljo tekom opravljanja prakse mi je bil všeč in pa predvsem koristen, saj se učiš jezika po zabavni poti, ko opravljaš različne naloge in vaje, hkrati pa vadiš slušno razumevanje in pa tudi izgovorjavo.

Seveda bi priporočila Erasmus izmenjavo oziroma opravljanje praktičnega izobraževanja v tujini prav vsem, saj menim, da je to edinstvena priložnost, ki jo imamo kot študenti, in nam prinaša nove izkušnje, hkrati vidimo tujino in spoznamo drugo kulturo in ljudi, navsezadnje pa so to zelo dobre reference za bodoče iskanje zaposlitve.

Avtorica: Marja Bizjak

Informativni dnevi
Informativni dnevi
Deli
Deli
Deli